ŻYWIENIE
Przedszkole prowadzi własną kuchnię, która do przygotowania posiłków używa zdrowych i naturalnych produktów, przypraw i ziół, posiłki są zrównoważone, skomponowane ze wszystkich smaków, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie dzieci.
Rodzice napotykają dzisiaj na wiele problemów zdrowotnych u swoich dzieci, jest wiele chorób z którymi borykają się na co dzień. Mamy tutaj wielkie zadanie do wykonania, nie wystarczy być rodzicem troskliwym, trzeba być przede wszystkim rodzicem odpowiedzialnym, uważnym i świadomym. Jeżeli będziemy żyć zgodnie z naturą, jeżeli będziemy szanować Porządek, będziemy w stosunku do niego zdyscyplinowani, wtedy będziemy mieć w życiu równowagę a co za tym idzie będziemy wolni i niezależni.
Do prawidłowego funkcjonowania niezbędne są nam trzy warunki: po pierwsze ciało musi być dogrzane – ochrona przed zimnem, po drugie musi być właściwe krążenie energii i płynów – czyli ruch, a po trzecie odpowiedni posiłek – czyli „paliwo”. Wszystkie te warunki powinniśmy realizować w odniesieniu do klimatu, kondycji, naszych skłonności i przyzwyczajeń kulinarnych.
Nasz klimat jest nie tylko umiarkowany ale po prostu chłodny – krótkie lato, mało słońca, jesienne i wiosenne słoty, mroźne zimy. Ważne jest więc to, że nawet wtedy, gdy jest ciepło, nie powinniśmy się wychładzać, lecz dbać o równowagę, z jednoczesnym gromadzeniem energii na zimne miesiące.
Większość dolegliwości naszych i naszych dzieci pojawia się za przyczyną błędów żywieniowych, przemarzania, stresu, silnych emocji, które w dużej mierze wpływają na brak odporności. Bez usunięcia prawdziwej przyczyny przechodzą w stan chroniczny na przykład; alergię, astmę, atopowe zapalenie skóry(AZS), ADHD, autyzm, agresję, chroniczne katary, kaszle, przeziębienia, bóle jelitowe, niestrawności, zapalenie płuc, cukrzycę.
Potrzebna nam jest przede wszystkim dyscyplina żywieniowa.
Dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym podstawą żywienia powinny być ciepłe posiłki, i ciepłe napoje; zupy, duszeniny, potrawy gotowane mięsno – warzywne i warzywne, wszystko zrównoważone i przyprawione.
Najbardziej odpowiednie dla dzieci są mięsa; wołowina, cielęcina, jagnięcina, indyk, gęsina, ryba (ale nie za często),
Poza tym; masło, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, miód, jaja, mleko kozie, sery kozie, owcze, zboża i kasze
Napoje to; herbaty z ziół, kawa zbożowa z przyprawami słodzona miodem, kompoty gotowane z sezonowych owoców z dodatkiem imbiru i miodu.
Ograniczyć należy wszystkie produkty, które wychładzają dzieci wszystko co jest kwaśne, surowe, zimne; owoce, soki, surówki, lody, jogurty krowie, kefiry, cukier, słodycze, wędliny.
Zdrowie dzieci jest w dużej mierze zależne od tego co jedzą, jeżeli będziemy tego świadomi i zarówno w przedszkolu jak i w domu będziemy zwracać uwagę na to co jedzą dzieci, jeżeli będziemy przygotowywać odpowiednie, zrównoważone posiłki polepszymy ich kondycje i odporność, bo każda choroba to brak równowagi w organizmie.