Znakiem rozpoznawczym Wielkanocy jest, oczywiście, mazurek. Od najdawniejszych czasów gospodynie przygotowywały go specjalnie na te święta. Tak naprawdę jest to jedyna okazja w roku, kiedy możemy skosztować tego wypieku. Chcielibyśmy więc podzielić się z Wami pochodzeniem tej tradycji i historią tego ciasta.
Wśród Polaków uważa się, że smakołyk ten wywodzi się z Mazowsza, gdyż jego nazwa pochodzi od słowa „Mazur”, które było niegdyś nazwą mieszkańców tego regionu. Mazurek wielkanocny najczęściej wykonuje się z ciasta kruchego, ale nie jest to konieczne. Powinien jednak zawierać dużo bakalii, aby goście byli zadowoleni. Choć mało kto wie, iż w rzeczywistości mazurek nie ma korzeni w polskiej tradycji. Okazuje się, że ciasto to prawdopodobnie wywodzi się z Turcji. W naszym kraju natomiast zaczęto go regularnie wypiekać w XVII wieku. Od samego początku jednak mazurek był symbolem końca Wielkiego Postu, czyli czasu poprzedzającego Wielkanoc. Był nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni bez potraw mięsnych i deserów. Dlatego z jego przygotowaniem związany był cały rytuał.
Ciekawe jest to, że choć mazurek jest głównym ciastem wielkanocnym, nie ma jednego przepisu ani ścisłych reguł, które dyktują sposób jego wykonania. W rzeczywistości jest tyle sposobów na wykonanie tego ciasta, ile jest gospodyń i cukierników. Chcemy więc podzielić się naszym!
PRZEPIS NA MAZURKA
2 jajka
6 łyżek cukru pudru
250 g margaryny
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko wyrobić rękoma i zatem piec 15 minut przy temperaturze 175°, dekorować na swój smak.
Nasze dzieci w ten poniedziałek też dekorowały mazurki! Na zdjęciach mogą Państwo zobaczyć, jak im to się udało.
MONTESSORI POBIEDZISKA
Wspieramy samodzielny rozwój dziecka – młodego człowieka – w przeznaczonym na ten cel czasie i dajemy mu możliwość podźwignięcia się ku większym rzeczom.